HEGESZTŐ BLOG

A hegesztés eszközeinek árnyoldalai

Hegesztés során nagyon sok apró részletekből összetevődő eszközeink hiányosságai, illetve nem gondolt túlterheltségükből adódó problémák merülnek fel sokszor, amikor arra gondolunk, hogy elromlott a hegesztőgép, vagy épp nekünk nem megy az alkotás bizonyos okoknál fogva. Lehetünk fáradtak, vagy csak épp rossz időszakunk van, illetve számtalan kifogást tudunk produkálni ahelyett, hogy átgondolnánk, és megkeresnénk a hiba, vagy hibák gyökerét.

Természetesen egy kezdő, vagy nem túl gyakorlott hegesztő joggal kérdezhetné, hogy honnan is kellene mindent tudnia, ami gátolja, akadályozza a munkában? Vagy ha éppen meg is tanulhatná, kinek van mindig, minden a fejében, amikor viszonylag sok összetevős lehet egy probléma kialakulása? Természetesen nagyon sok gyakorlott hegesztőnek sem jut eszükbe adott problémánál, hogy az miből is fakadhat, hiszen ők is csak felhasználók, dolgoznak a berendezéssel, és nem műszaki szakemberek.

De tényleg jól van ez így? Kell e nekünk mindig egy erre szakosodott szakember, hogy minden apró kis problémánál megálljunk a feladataink során, és várunk, amíg ráér a mi gondjainkkal foglalkozni, amíg sorra kerülünk a hasonló helyzetben lévők után? Vagy egy kicsit megtanulhatunk többet a saját berendezésünkről, hegesztőgépünkről, ami nem egy ördögi eszköz, és legtöbbször nem magában a műszaki oldalban, elektronikában keresendő a hiba, hanem az azt kiszolgáló fizikai egységekben, egyszerű kis hiányosságok mentén.

Ez így most kicsit hihetetlenül hangzik, de lássunk jó pár példát ezekből a valójában egyszerű, laikus ember számára is viszonylag könnyen kideríthető tényezőkből. És aki szorgalmas, és hajlandó erre, listázni is tudja a felmerülő problémák lehetőségeit, és amikor felmerül egy adott jelenség, mint probléma, könnyedén ellenőrizhet sok dolgot, anélkül hogy várnia kellene egy szakemberre, és kiesne a munkája ritmusából. És lássuk be, szeretjük megoldani a problémákat, hiszen az is büszkeséggel tölthet el.

TESTCSIPESZ,   VAGY   TESTMÁGENS   A TESTKÁBEL VÉGÉRE?

A mai rohamosan fejlődő világban mindenféle találmányokkal állnak elő a fejlesztők, mondván hogy megpróbálják megkönnyíteni, komfortosabbá tenni az emberek, vagy épp szakemberek munkáját. Ezek nagyon jó dolgok, sok kísérlet is áll mögöttük, de van az úgy, hogy ezek az újítások csak ideális körülmények között működnek jól igazán, a tesztkörülmények között.

A mágnest egy nagyon jó gondolat hozta világra ebben a műfajban is. Hiszen egy viszonylag nagy felületen, ami mondjuk teljesen sima, és a testkábel hossza végett nem lehet a munkadarab széléig eljuttatni a test rögzítését, mondjuk egy csipeszt, vagy kampót, akkor nagyon praktikus tud lenni egy testmágnes. Egy pillanat alatt felrögzül a felületre, és már képes is a feladat ellátására. Nincs különösebb gond vele, egy pillanat műve az egész.

Viszont azt is tudnunk kell róla, hogy a mágnesnek ezen kívül még nagyon sok tulajdonsága is van egy adott környezetben, amik vagy hasznunkra válnak, vagy épp bosszúságot okoznak majd, ezzel akadályozva a munkánkat, a haladásunkat. A mágnesek hatással vannak a fémből készült eszközeinkre, ami néha előny, néha átok. A mágnes szintén hatással tud lenni bizonyos körülmények között az áramra is, főleg egy hegesztő munkakábel végére szerelve.

A mágnes a felületek függvényében változó kapacitásokkal bírhat, ami sok esetben nem mondható előnyös tulajdonságnak, sőt, akár káros tényezők kialakulásában is nagy szerepet játszhat. Ez különösen jellemző lehet javítási feladatoknál, ahol már adott körülmények között kell dolgozni vele. Ezzel ellentétben amikor egy új dolgot akarunk megalkotni, ott viszont megannyi pozitív tényezők kecsegtetnek egy mágnes használata mellett.

Ha az alkotni vágyó ember jól be tudja határolni, hogy mire szeretné felhasználni a hegesztőgépét, akkor viszonylag jó képet kap arra, hogy összeszedjen, összeállítson egy olyan listát, ami alapján könnyedén el tudja majd dönteni, hogy a testmágnes az ő feladatainak kimondottan a segítségére, vagy azok ellenére szolgálhat majd. Mindig a feladatainkhoz mérten a legoptimálisabb lehetőséget kell választani, hogy a tennivalónk inkább élmény legyen örömmel a végén, és ne szenvedés.

KÁBELEK MELEGEDÉSE, IDŐ ELŐTTI ELÖREGEDÉSEIK:

A hegesztő munkakábel, és testkábel meglehetősen nagy áramot közvetítenek, szállítanak  sokszor. Igazából erre találták ki ezeket, ez a feladatuk, de nem minden esetben jól használjuk azokat, ezért melegedhetnek, idő előtt elöregedhetnek, valamint funkciójukat sem tudják mindig megfelelően betölteni. Egy adott keresztmetszetű, és hosszúságú kábelt egy adott áram mennyiségére szoktak elkészíteni. Persze ott is emberek dolgoznak, ott is előfordulhatnak tévedések, melyek nem megfelelő működést biztosítanak ezáltal.

Ha minden jól van méretezve, akkor is előfordulhatnak funkcionális hibák, amik szintén ahhoz vezetnek, hogy a berendezés egyben, összeszerelve nem fog jól működni. A kábelek szerelését, eszközökhöz rögzítését komoly számításokon alapuló szabályok szerint kell végezni. Sok esetben szerelési segédanyagokat kell használni, amik segítik funkcionalitásukat, és meggátolják a károsodásoktól azokat. Amennyiben ezen előírások valamelyike elmaradt, vagy nem megfelelően lett kezelve, beépítve, meggátolja azt, hogy megfelelő mértékben végezze el a feladatát, és az egész egységen fogjuk érezni, hogy nem működik jól.

Sokszor ezek a tényezők nem kívánnak komoly szakembert, hanem a használat során jelentkeznek olyan jelenségek, amik utalnak az adott egységek problémájára, és még csak műszerek sem kellene azok kiderítésére. Elegendő adott hegesztő egység jellemzőit tudni, és egy úgynevezett check lista, ellenőrző lista segítségével megvizsgálnunk azt. Viszonylag könnyű szerrel tudjuk orvosolni ezen hiányosságokat, egy pici kézügyesség kell hozzá.

Természetesen különösen ki kell emelni azt a tényezőt, amennyiben hibát észlelünk, és annak elhárítására magunk vállalkozunk, minden esetben ki kell húznunk a hálózati dugaljból a berendezésünket! Teljesen mindegy, hogy csak egy apró hibával, jelenséggel állunk szemben, mindig, minden körülmények között a biztonság az első! Nem elég a főkapcsolóval áramtalanítani a gépet, minden esetben ki kell húzni a hálózati csatlakozóból, mielőtt bármilyen ellenőrzést, vagy beavatkozást, javítást végeznénk.

TESTCSIPESZ TESTKÉPESSÉGE:

A testcsipesz funkcionális működését nagy mértékben a csíptetendő felület határozza meg. A berendezésünk akkor is lehet „rossz”, amikor éppen nem rossz. Csak egy kis figyelmet igényel, és némi ismereteket arról, hogy az energia átadásainak bizonyos mértéknél milyen feltételei vannak. Ez a legapróbb, és legkönnyebben orvosolható részlet,  de mag gátolhatja a sikeres tevékenységünket. És ha nem vesszük észre, bizony hihetjük azt, hogy bensőbb problémák vannak az eszközeinkben.

Az ördög mindig a részletekben rejlik, érdemes odafigyelni az apróságokra. Van azonban, amikor megfelelően van rögzítve, ellenőriztük, de mégsem végzi megfelelően a feladatát. Ennek szintén jelei érzékelhetők magán a testcsipeszen, vagy épp a hozzá csatlakoztatott kábelen, esetleg csatlakozón. A testkábel több részből van összeszerelve, ezért több ponton is rejtőzhet egy apró hiba, ami gátolja a feladatunk megfelelő ellátását.

Maga a testcsipesz is egy összetett alkatrész, amit érdemes jobban megismerni, mert könnyen lehet azon belül is egy rosszul elhelyezkedő alkatrész, amit esetleg a gyártás során nem illesztettek rendesen, de az is előfordulhat, hogy a használat közben szenvedett el olyan sérülést, ami a problémához vezet. Munkavégzés során bármikor sérülhetnek felszereléseink, érdemes többször szemrevételezni azokat, hogy kizárhassunk ezen tényezők jelenlétét. Mivel viszonylag nagy árammal történik az ívhegesztés, ahol hő termelődhet, érdemes figyelni mindenhol égési nyomokra is.

A hővel járó sérülések nem ritkán járnak az anyagoknál gyengüléssel, lágyulással, nagyobb mértékű hőfejlődéseknél égés, illetve magas mértékű oxidáció is kialakulhat, amik teljesítmény veszteséggel járhatnak. Ezeknek szemmel látható jelei vannak, érdemes megtanulni, és figyelni azokat. ezeket a részeket érdemes cserélni a megfelelő működés érdekében.

ELEKTRÓDAFOGÓ AVULÁS, KOPÁS, SÉRÜLÉS:

A hegesztés során a legtöbbet, leggyakrabban használt eszközünk az elektródafogó. Joggal gondolhatjuk azt, hogy erre az alkatrészre a legjellemzőbb, hogy elkopik, elhasználódik, illetve megsérül. Az elektródafogó maga is több részből összeszerelt kis egység, ezért érdemes figyelmet fordítanunk rá, és az árulkodó jelekre, ha valami nem stimmel. Könnyen előfordulhat, hogy innen ered egy probléma gyökere.

Meghibásodásai szemrevételezés alapján azonosíthatók, de ne felejtsük el, hogy nem önmagában álló egység. Ez is egy kábel, az úgynevezett hegesztő munkakábel egyik végére szerelt alkatrész, aminek a másik végén egy csatlakozó van szerelve. Ebből adódóan gyanakodnunk kell minden jelenségnél ami az elektródafogóvak kapcsolatos, hogy azt talán nem maga a fogó rész produkálja, hanem esetleg a hozzá csatlakozó részek.

Ezeknek mindig vannak jelei, amiket emberi érzékszervekkel meg lehet állapítani szinte mindet, érdemes tehát az egész egységre is fókuszálni felmerülő gyanú esetén. Könnyen előfordulhat, hogy egyik összetevő gyengesége okozza a másik károsodását, gyengeségét. Az elektródafogó rugóerő segítségével tartja az elektródát a befogadó vájatokban, amik azt  stabilan tartják munka közben.

Amennyiben az elektróda instabillá válik az elektródafogóban, érdemes megvizsgálni ezeket a részeket, hogy fennáll e kopás, vagy gyengülés valamilyen tényező miatt. A kopások egyes tényezői javíthatók a megfelelő technológiai ismertekkel, és újra kifogástalanul működhet. Ha gyengülésről árulkodik az instabilitás, annak valószínűleg csere lesz a megoldása, viszont első körben ki kell deríteni, hogy miből adódott a gyengülés.

A rugóerős elektródafogó elgyengülhet ugyan mechanikai behatástól is, de ez egy nagyon ritka jelenség, viszont nem kizárható. Ennek okát meg kell keresni, hogy máskor az ne forduljon elő. De az elgyengülésnek lehet olyan oka is, amely a munkakábel más egységeinek hibáiból adódik, ami sokkal komolyabb felvetéseket eredményez. Mindenképpen fel kell deríteni a probléma gyökerét, ezzel kizárva egy esetleges baleseti tényezőt. A hegesztő munkakábel sem igényel különösen szakembert, ha megtanuljuk a lehetőségeket, könnyedén kideríthetjük, és orvosolhatjuk a probléma gyökerét.

TÖREDEZETT, SZAKADOZOTT, RÖGZÍTETLEN BURKOLATOK:

Eszközeink sok részén vannak burkolatok, bevonatok, védőrétegek. Ezek ki vannak téve mechanikai sérüléseknek, hőterhelésnek, sokszor még időjárási körülményeknek is, de a hegesztéssel járó rezonancia is képes megbontani kötőelemeket. Szemrevételezéssel könnyedén észrevehetjük ezeket a tényezőket, amikre azért érdemes fokozott figyelmet fordítani, mert a legnagyobb baleseti forrás lehet az emberi szervezetre.

Adott mértékekig ezeket a sérüléseket, behatásokat tudjuk mi magunk javítani, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ezeket meddig érdemes javítani. Amennyiben az adott észszerűséget meghaladja bármelyik behatás is, azokat haladéktalanul cserélni kell. Szerencsére olyan mértékű elégtelenség nagyon ritkán fordul elő, hogy cserére szoruljon egy alkatrész, vagy egység. Megfelelő tanulással, odafigyeléssel, és készéggel ezeket mi magunk meg tudjuk javítani, el tudjuk hárítani azokat, hogy ismét biztonságban végezhessük feladatainkat.

TELJESÍTMÉNY VESZTÉS ÖREGEDÉSBŐL, ÉGÉSBŐL, OXIDÁLÓDÁSBÓL:

Idővel minden öregszik, avul, a levegő hatásaira oxidálódik, sőt lassú égési folyamatok is hatnak dolgainkra. Ez a hegesztés területén fokozottan érvényes. Legtöbb jeleik ezeknek szemrevételezéssel érzékelhetők, de vannak olyan tényezők is, amiket csak műszer segítségével mérhetünk ki biztosan. Ezek leginkább akkor meghatározó tényezők, amikor már régi, öregebb felszereléseket használunk.

Amikor egy ilyen öregebb felszerelésre, vagy akár csak egy egységére teszünk szert, érdemes behatóbban, alaposan átvizsgálni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nem fog gátolni bennünket a fejlődésünkben, vagy esetleg hamis információk, gondolatok fészkévé válni. Nincs rosszabb annál, amikor arra gondolsz, hogy valami nem megy neked, esetleg fel is adod, de közben egy elavult hegesztő, egy elöregedett, eloxidálódott, vagy éppen megégett eszköz okozza a problémádat.

Meg kell tanulni, és fel kell tudni ismerni az árulkodó jeleket, ha egy eszközön problémák észlelhetők. Sokszor minimális ráfordítással orvosolhatók ezek a hiányosságok, annak érdekében, hogy élvezd a tevékenységed. Többször előfordul olyan jelenség, amikor a ráfordítás nem pénzben, sokkal inkább javításban, felújításban mérhető. Ezekbe mindig érdemes időt, energiát fektetni, utólag meghálálja az idegrendszerünk. 😊

TELJESÍTMÉNY VESZTÉS ALUL MÉRETEZETT ESZKÖZÖK MIATT:

A rohamosan fejlődő világunk, és a környezetvédelem miatti minimalizált, pontosan kiszámolt teljesítmény orientált világunkban sajnos egyre többször fordul elő, hogy a kisegítő, illetve segédegységek méretezése nem a legjobban sikerül. Miért lenne ez alól kivétel a hegesztőgépek világa?

Amikor egy gép képességeihez mérten optimalizálnak, vagy alul méreteznek kicsit is eszközöket, kisegítő egységeket, azok legtöbbször abban nyilvánulnak meg, hogy valahol teljesítmény veszteséggel fog működni már a kezdetekkor, vagy az időbeni behatások során. Ezen behatások nagyon sokrétűek lehetnek, terhelési, melegedési, szereléses kötésből adódó, más anyagokkal kölcsönhatásba lépő, vagy egyéb tényezők sorozata.

Jobb esetben ezek a tényezők csak teljesítmény veszteségben csúcsosodnak ki, ami épp elég ahhoz, hogy megkeserítse az életünket, a feladataink során. Amit viszont nem árt tudni, hogy ezek az eszközök a nagyobb ellenállású tényezőik miatta mindig jelezni fogják, hogy nem tudnak megfelelő hatékonysággal dolgozni, működni. Ezeket a jelzéseket meg kell tanulni, továbbá azt is meg kell tanulni, hogy lépésről lépésre hogy kell kiszűrni a probléma helyét, forrását, mert akkor saját magunk tudjuk megoldani a problémát.

Valószínűleg ez nem javítható tényező lesz, hanem cserére szoruló alkatrész, de ezek azon kategóriába sorolhatók szerencsére, amikre nem kell tetemes összegeket költenünk. Hangsúlyozzuk, ezek viszonylag ritkán előforduló esetek, de meg kell említeni ezeket is, mert nem tudjuk előre, hogy nem e éppen neked lesz szükséged ezen információkra annak érdekében, hogy élvezhesd az alkotásod nyújtotta örömöket.

A hegesztés az a műfaj, ami nagyon sok ember fantáziáját mozgatja meg, nagyon sok ember segítségére válhat otthonában, vagy magánterületein, de igazából eddig nem állítottak össze olyan átfogó ismeretekből, és hibafelismerésekből álló tanulmányt, és listát, amivel bárki magabiztosan foghat bele ebbe a műfajba. Éppen ezért vettük fel mi a ”hegesztőkesztyűt” annak érdekében, hogy egyetlen helyen összegyűjtve tudjunk segíteni bárkinek, akinek erre igénye van.

A kézi ív hegesztés bárki számára megtanulható, elsajátítható, de legtöbben a vele járó akadályoktól, buktatóktól tartanak. Ezeket az akadályokat áthidaló céllal hoztuk létre mindenki számára a weboldalunkat, hogy a hegesztés tudása mától ne egy kétségekkel teli gondolat legyen, hanem egy elérhető cél.  Mert alkotni öröm!

hegesztosuli.hu

Szeretnél megtanulni magabiztosan és jól hegeszteni, hogy otthon meg tudd csinálni, amire szükséged van? Kattints ide >
hegesztő tanfolyam online

Neked ajánljuk még

'Fel a tetejéhez' gomb