HEGESZTŐ BLOG

Meg tudom tanulni a hegesztést, vagy az nem mindenkinek való?

Minden ember úgy született, hogy képességek számtalan sokasága rejlik bennünk. A képességekből bárki készségeket tud építeni, kinek kevesebb, kinek több gyakorlással, tanulással. Szinte mindenkiben ugyanazok a lehetőségek rejlenek, ugyanazokkal a lehetőségekkel születtünk. Egyikünk fizikai képességekben képes jobban teljesíteni a készségek terén, mások viszont szellemi síkon. De egyik sincs meg a másik nélkül.

Igazából a legjobban meghatározó dolog a szorgalom, a gyakorlás, és a kitartás. Kinek mi az erőssége. Ezenkívül fontos nagyon az is, hogy kellően érdekeljen az, amit készséggé akarsz fejleszteni. Ami jobban felkelti az érdeklődést, arra sokkal jobban fogékony az ember, hamarabb tanulja, mindenféle kényszerérzet nélkül szívesen fordít rá megfelelő időt mind mennyiségben, és mind minőségben. Ha az érdeklődésedet kellően lázban tartja bármi, akkor azt viszonylag hamar képes vagy megtanulni, és élvezni a megszerzett tudás adta lehetőségeidet. Tehát ha konkrétan akarunk válaszolni arra a kérdésre, hogy mindenki meg tud e tanulni hegeszteni, akkor így válaszolnánk:

AKI ÉP, EGÉSZSÉGES KEZEKKEL, ÉS ELMÉVEL SZÜLETETT, AZ IGEN, MEG TUD TANULNI HEGESZTENI.

Elsőre a hegesztés nehéznek, bonyolultnak, talán kicsit misztikusnak hangzik, hiszen maga az eljárás nem egy könnyen elmagyarázható, nem kézzel fogható jelenség. De miért is kellene mindent egyszerűsíteni, miért kellene mindent apró részletekig megismerni? Attól még nem lesz könnyebb a dolog, sőt, csak bele bonyolódnánk. A legtöbb embernek van jogosítványa. És viszonylag jól tudnak vezetni,  😊  tehát kifejlesztették rengetegen ezt a készséget anélkül, hogy szinte bárki is tudná, hogyan készül a főtengely, amin keresztül az erő jön a fenekünk alá. Te tudod hogy készül a főtengely?  Ugye nem igazán. Mégis jó eséllyel van jogosítványod, és tudsz vezetni.

Azt kell hogy mondjuk, hogy a hegesztés is pont ilyen. Nem kell mindent behatóan tudnod, és nem kell túlgondolnod dolgokat ezzel kapcsolatban! Elég annyit megtanulnod az egészből, ami ahhoz kell, hogy elvégezd azokat a dolgokat, amiket szeretnél, és ha jól megtanultad, akkor élvezettel végzed majd azokat. Nincs mitől félned, járni sem volt könnyebb megtanulni, és kerékpározni sem. Van aki hamarabb ráérez, és van, aki kicsit később, de megtanultuk legtöbben, akik nem adtuk fel. Szorgalom kell hozzá, kitartás, megfelelő érdeklődés, és tudni, ha elestél, nem feladni kell, hanem nevetni egyet rajta, felkelni, és irány tovább. És akkor IGEN, TE IS MEG TUDOD TANULNI a hegesztést. És később majd nevetsz rajta, hogy miért stresszeltél annyit, ahelyett hogy beleugrottál volna egyből a tanulásba, elsajátításba.

HOGYAN KELL ELKEZDENI A HEGESZTÉST TELJESEN KEZDŐKÉNT?

Jogosan merül fel a kérdés mindenkiben. Hiszen nem tudunk róla semmit, csak látjuk sok helyen, hogy ez is, meg az is hegesztve van, hegesztési eljárással készül, vagy épp hegesztéssel lehet megjavítani ha elromlott, eltört. Sokat láthattuk filmekben, hogy hegesztenek hajókat, kapukat, vagy épp tengeralattjárókat, gépeket, mindenféle járműveket, vagy épp a vidámparki szerkezeteket, de azt, hogy hogyan is néz ki ez a folyamat, közelről, behatóan még soha nem láttuk. Tehát nincs kellő információnk róla.

A legelső lépés, hogy kissé képbe kerüljünk. Csak az alapokat, a legszükségesebb dolgokat össze tudjuk szedni az internetről, elég csak beírni a keresőbe pár szót, és magát a folyamatot, és hogy nagyjából hogyan készül, címszavakban megérthetjük. Tehát lesz egy alapvető fogalmunk róla, hogy ez hogy is néz ki, miként csinálják, látunk eszközöket amivel dolgoznak, és sok más információ fog elárasztani bennünket. De első körben ez éppen elég információ, talán hirtelen még sok is.

Hozzá kell szokni a látványhoz, meg kell emészteni a látottakat, hallottakat, többször meg kell néznünk, hogy azonosulni tudjunk a hegesztés élményével. Mindent, amit tanulni akarunk, először nagy vonalakban be kell fogadnunk. Megnézzün kívülről az egészet, kapunk egy impulzust, ami felkelti az érdeklődésünket, és utána haladunk tovább a részletek felé, hogy közelebbi információkhoz jussunk.

Ez az ív hegesztésnél sincs másképp. Láttad az egészet, hogy elkészítettek valamit. Például otthon a kaput. Majd talán megnézted közelebbről, hogy hol is van a hegesztés, ami összekötötte az anyagokat, hogy kapu legyen belőlük. És eljutottál egy olyan gondolatig, hogy ezt talán Te is meg tudnád csinálni, vagy csak javítani ha épp baj van vele, tehát felkeltette az érdeklődésed, és ezért olvasol most itt. IGEN !  Így kell elkezdeni, ezek az első lépések. Máris elkezdted az információk begyűjtését. Ilyen egyszerűen és kíváncsian indul a hegesztés kezdőknek. És hogy meddig jutsz el innen, az csakis a szorgalmadon, és a kitartásodon múlik majd.

MILYEN INFORMÁCIÓKRA LESZ SZÜKSÉGEM?

A hegesztési alapismeretek elég széles skálán mozognak, de mint már azt említettük, nem kell mindent részletesen bemagolni. A legszükségesebb információk beszerzése első körben a legfontosabb, ami a berendezésekből, kellékekből, felszerelés elemeiből, és a biztonságos tanulással, munkavégzéssel kapcsolatosak. Itt nagyjából kapsz egy képet majd arról, hogy mennyi mindenre lesz majd szükséged, és hogy ezeket nagyjából milyen árakon lehet beszerezni.

Itt nagyon sokféle felhozatal lesz, az árak is nagyon kilengőek lesznek, de nem kell megijedni ezektől, neked nem a nagyon drága felszerelésre kell majd koncentrálnod. Mindig az a legjobb választás, ami a céljaidhoz a legoptimálisabb. Tehát nem a drága, ipari szférába gyártott felszerelések lesznek a mérvadóak, hiszen nem napi 8 órában iparszerűen akarsz dolgozni, mindenféle extrém helyzetekben. Neked majd arra kell koncentrálnod, ami a céljaidnak legjobban megfelel.

Ebből adódik a következő információ, mégpedig az, hogy miket szeretnél csinálni, milyen feladatokat szeretnél ellátni, gyártani szeretnél több dolgot, vagy csak javítgatni a ház, esetleg a nyaraló körül. Fel kell majd mérned, hogy mire kell neked az ív hegesztés. Milyen dolgokat akarsz javítani, vagy akár legyártani? Azok milyen anyagokból készülnek, és azok az anyagok milyen vastagságúak? Ezekkel nagy vonalakban máris kapsz egy behatárolható kategóriát a felszereléssel kapcsolatban.

MIBŐL TUDOM ITT MÁR FELMÉRNI, HOGY NEKEM VALÓ E A HEGESZTÉS?

Azt nem tudod felmérni, hogy neked való e, de azt igen, hogy lesz e kedved hozzá. Érezned kell, hogy mennyire akarod az alkotás élményét, főleg ha a saját ízlésed szerint készíthetsz magadnak dolgokat, és nem megvenned kell a tömeggyártás sablonos munkáit. Érezned kell, hogy mennyire akarod magadnak megoldani a problémákat, javításokat, vagy ráérsz esetleg várni egy mester emberre, aki előbb-utóbb hajlandó lesz megjelenni, és elvégezni a feladatot úgy, ahogy Te szeretnéd, vagy valahogy megcsinálja. Tudnod kell, hogy érzed e a sikerélmény ízét, amikor rágondolsz ezekre a feladatokra úgy, hogy Te csináltad meg azokat. Itt fogod megtudni, hogy neked való e a hegesztés, és tudod e élvezni a sikered.

MIKOR ÉRDEMES ELKEZDENI?

Nos, ha ránk hallgatsz, akkor már reggel fél-hatkor! 😊   Igazából ez nincs korhoz kötve. Bárki, bármikor elkezdheti az elektródás hegesztés rejtelmeit, akinek kellő felelősség érzete van, megfelelő egészségi, és erőnléti állapota van ezen munkálatokhoz. Természetesen mindent jobb elkezdeni fiatalon, amik sikerélményekkel gazdagíthatnak, de erre is igaz az a mondás, hogy: soha nem késő elkezdeni!

Amikor fiatalabb az ember, akkor mindent meg akar mutatni, hogy meg tudja csinálni jobban, mint bárki más. És ha jobban is sikerül, dagad a büszkeség, szikrázik a sikerélmény, és éget a vágy, hogy még jobbat mutass másoknak, és magadnak is, hogy bármit meg tudsz csinálni. természetesen egy bizonyos szint fölött ezt már kamatoztathatod is rendesen.

Amikor már őszesebb az ember feje, teles teli van tapasztalatokkal, akkor szívesen megmutatja másoknak, hogy ő bizony ezt is meg tudja csinálni, és büszkén leoktatja a fiatalokat ezzel is, hogy ő még bizony nyeregben van. És azt se felejtsük el, hogy egy sokat tapasztalt ember abból is már tapasztalt sokat, hogy egy mesterre bizony sokszor, sokat kell várni, mire megoldás lesz valamiből. És mivel ez sem egy elérhetetlen dolog, ezért bármely korban bizony jól jöhet egy ilyen tudás, hiszen hosszú még az élet.

VAN E OLYAN AKADÁLY, AMI MIATT NEM SZABAD ELKEZDENI A HEGESZTÉST?

Igen, vannak olyan egészségügyi problémák, amikor nem javasolják egy hegesztő berendezés használatát, vagy akár csak a közelében tartózkodását sem. Szerencsére ezek elég ritka esetek, de az ívhegesztés, ahogy a nevében is benne van, elektromos ívvel történik, aminek vannak kihatásai a környezetre, így a szervezetünkre is. Ezeket az előírásokat saját érdekünkben illik figyelembe venni.

VANNAK E FELTÉTELEI, HOGY OTTHON HEGESZTHESSEK?

Alap esetben a hegesztés saját magunk részére, a magán tulajdonú területeinken nem tiltott tevékenység, ezért is van lehetőség bárki számára, hogy megvásárolja a hegesztőgépek bármelyikét. Az otthoni, saját célú hegesztésnek csakis a pénztárcánk korlátai okozhatnak problémát néhány, csekély esetben.

JÁR E VALAMI FELELŐSSÉGGEL A HEGESZTÉS?

Igen! Mint minden cselekvésünknek, a hegesztésnek is megvannak a sajátos árny oldalai, amiket nagyon ajánlott megtanulni, tudni, mivel minden területen ha kárt okozunk, annak felelősségi vonatkozásai vannak. Amennyiben valaki felelőtlenül használja a hegesztőgép, vagy annak kisegítő eszközeit, azok bizony sokféle egészségügyi károkat is okozhatnak magunknak, illetve másoknak is, amikért felelősséggel tartozunk!

A hegesztés lehet nagyon veszélyes tevékenység is, ha nem a megfelelő kéz használja a berendezést. Különös figyelemmel kell lenni azokra a tényezőkre, amik itt is bajt okozhatnak, ugyanúgy, mint bármi más is a saját környezetében. Meghatározott tűzvédelmi utasításokat figyelembe kell venni, és be kell tartani, valamint az árammal való biztonsági előírásokra is oda kell komolyan figyelni, ugyanúgy, mint minden otthoni elektromos készüléknél. A hegeszto gepek hordoznak sajátos biztonsági tényezőket, ezeket meg kell tanulni, és be kell tartani. Ezek betartása mellett a hegesztés sem veszélyesebb a hajszárítónál.

MILYEN HEGESZTÉSI LEHETŐSÉGEK VANNAK?

A kézi ívhegesztés területén belül számos lehetőséggel találkozhatunk. A hegesztési eljárások az ipar részére vannak fejlesztve, de ugyanúgy megtalálhatóak a háztartásokban is, némi kivétellel. Régen a lánghegesztés volt az egyik legkedveltebb hegesztési módszer, ami napjainkban már kevés helyen használatos, szinte mondhatnánk, hogy kiment a divatból. A láng hegesztés és forrasztás kimondottan szakember kezébe való, ezért ezt az eljárást éppen csak megemlítettük.

A lényegesebben elterjedt elektromos hegesztések, az úgynevezett ív hegesztés hódította meg a teret legjobban mind az iparban, mind az otthoni célú felhasználók között. Ezek között vannak olyan berendezések, amelyek valamilyen védőgázzal együtt működnek, és vannak, amelyeken egy úgynevezett bevonat látja el az oxigén kiszorítását az elektródán. Az oxigént azért kell kiszorítani, hogy az olvadó fémekben az ötvöző anyagok, és a szén ne égjenek ki jelentősebben, ezzel erős kötést biztosítva.

Vannak a huzal elektródás készülékek, amelyeket fogyó elektródának is nevezünk, ezek nagy sebességű varratok készítésére alkalmasak, főleg az ipar számára hasznosak. Ezekhez szükséges egy úgynevezett védőgáz. De modernebb változataiban már ez sem kell, úgynevezett porbeles elektróda néven gyártanak olyan huzalokat is, amelyeknek a belsejében van hosszában kialakítva, öntve egy olyan anyag, ami az oxigén kiszorításáról gondoskodik, és kellő mennyiségben ötvözőket is tartalmaz. Ezek használata lényegesen nehezebb felhasználású.

Nagy elterjedésben léteznek az elektródás hegesztők, amelyek külön kis pálcákat, elektródákat használnak a hegesztéshez.  Az elektródákat több néven ismerhetjük, pálca, hegesztőpálca, hegesztő elektróda, bevont elektróda, ívhegesztő pálca, és még néhány zsargon kifejezés. Ezek 30cm körüli hosszú pálcák, elektródák egy dobozban, amelyeket egyesével kiszedve használhatunk. Nagyon jó minőségben készülnek mind az ipar, mind a hobbi célú felhasználók számára.

Valamint vannak a wolfram elektródás hegesztő készülékek, amik szintén védőgázzal használnak, de a hegesztést egy kihegyezett wolfram szállal végezzük, egy külön pálca, elektróda hozzá adagolásával. Ezeket kifejezetten finom munkákhoz használják, nagyobb részt csak az iparban, de néhol a háztartásokban is megtalálhatjuk őket.

Valamint nagyon ritka jelenség, de azért megemlítjük a gépi, és a kézi ponthegesztőket is, amelyeket szinte csakis az ipari felhasználásban láthatunk. Ezek nem használnak hozaganyagokat, csakis a két össze hegesztendő anyagok jelentős pontbeli összepréselésénél, hatalmas, pillanatnyi elektromos ív hőjének a segítségével dolgoznak.

HONNAN TUDOM, HOGY AZ OTTHONI HEGESZTÉSNÉL MELYIK HEGESZTŐRE LESZ SZÜKSÉGEM?

Mint korábban írtuk, ez a felhasználás módjától, és alkalmazási területétől függ a legjobban. Először is meg kell határozni, hogy mit szeretnénk hegeszteni. Milyen anyagokat, milyen vastagságú anyagokat, milyen mennyiségeket, mennyi időnk van rá, és milyen körülmények között kell végrehajtanunk a feladatainkat. Ezek mind olyan tényezők, amelyek nagyban befolyásolhatják a megfelelő, vagy legjobban optimális hegesztőgépek kiválasztását.

Természetesen mindegyik gépfajta, hegesztési eljárás alkalmazható otthoni felhasználásra is, de nem feltétlenül lenne előnyünkre egy nagyon alul, vagy nagyon felülméretezett lehetőség. Nem csak a munkánkat nehezítheti meg egy rossz választás, de a pénztárcánk is megérezheti jelentősen, valamint adott hegesztési eljáráshoz, optimálisabb hegesztőpajzs választása is könnyebb.  Nem mindig a jobb a jó!

Valamint adott körülmények között meg kell különböztetni, hogy a hegesztési technikák közül hol érdemesebb egy trafót, esetleg dinamót, vagy a modern inverteres hegsztőgép lehetőségét választani. Az inverteres hegesztő a mai emberek nagy slágere, de vannak esetek, ahol kimondottan rossz választás lehet. Ezen helyeken nagy mértékben akadályozza egy tanuló sikerességét. Ezért érdemes nagyon körültekintően választani.

MI MINDENRE LEHET SZÜKSÉGEM OTTHONI HEGESZTÉSNÉL?

Ha már tudod miket szeretnél hegeszteni pályafutásod során, akkor első sorban szükséged lesz egy számodra megfelelően kiválasztott hegesztőgépre.  Kelleni fog a munkáidhoz optimalizált elektródára, ha többféle anyagokkal dolgozol, akkor lehet, hogy többféle kell belőle. Akár méret, akár minőség szerint.  Hogy dolgozni tudj, kelleni fog egy jól használható hegesztöpajzs. Ne feledd, nem mindig a legjobb a jó!

Kelleni fognak kézi szerszámok pár darab, amelyek a munkád megkönnyítik, és amelyek nélkül akár lehetetlen is lesz elvégezned a feladatod. Itt ne gondolj nagy dolgokra, de sokszor egy kalapács hiánya okozza a legnagyobb gondot. Ahogy elkezded összerakni a hegesztői tanulási folyamatodat, egy lista alapján ezeket is tudni fogod. Minden munka megkövetel némi kisegítő eszközöket, a hatékony haladás érdekében.

Kelleni fognak megfelelő védőeszközök, hogy biztonságosan tudj haladni a feladataid során. Nagy hővel, nagy erejű fénnyel, és ráadásul árammal fogod végezni a hegesztést, ennek érdekében figyelmet kell fordítanod a hatékony védelemre is. És ne felejtkezz meg arról sem, hogy nem csak magadat kell védeni esetenként. Ha segítséget kérsz alkalmanként valakitől, vagy csak nézőközönséged támad, az ő biztonságukról is neked kell gondoskodnod. Ez vonatkozik ugyanúgy ólálkodó háziállatokra is, akik nagy bajt is tudnak okozni. És egyéb környezeti hatásokra is fel kell készülnöd, melyekről érdemes lesz listát írni, hogy mindig szem előtt tarthasd azokat.

HONNAN SZEREZHETEM BE A LEGMEGFELELŐBB, ÉS MEGBÍZHATÓ INFORMÁCIÓKAT, AMIKRE SZÜKSÉGEM LESZ A KEZDÉSHEZ, ÉS ESETLEG A TOVÁBBIAKBAN IS?

Mondhatnánk, hogy a legtöbben az interneten próbálják meg beszerezni a szükséges információkat mindenhez, de idővel rájönnek, hogy ez nem lehetséges maradéktalanul. Bárki megoszthat információkat következmények nélkül, és bizony ennek mindig vannak hátulütői. Ráadásul egy kezdő nem tudja felmérni, hogy a kapott információ teljes e, vagy csak részletet kapott valami nagy halmazból, valamint azt sem tudhatja, hogy nem vezették e félre. Persze nem szándékosan, de mint tudjuk, az interneten fellelhető ingyenes szakirányú információk jelentősen hiányosak, vagy nem fedik megfelelően a valóságot.

Amennyiben teljeskörű segítségre, információkra, és útmutatásokra van szükséged, hogy valóban elkezdhess biztonságosan, és érdemben foglalkozni a hegesztés tanulásával, és szeretnél a képességeidhez mérten a leghamarabb szert tenni a hegesztés tudására, akkor ajánljuk figyelmedbe a  hegesztosuli.hu  weboldalt, ahol mindent összegyűjtöttünk neked, ami csak felmerülhet a hatékony tanulással kapcsolatban.

Ezen a weboldalon nem csak tanácsokat kapsz, hanem egy lépésről-lépésre megtervezett, teljes tananyagot leckékre bontva, szinte a kezedet fogva vezetünk végig a „születésedtől” a teljes tudásig. Minden felmerülő kérdésedre konkrét válaszokat kapsz, és még ezeken felül kérdezhetsz is, ha úgy érzed hogy hiányérzeted van.

hegesztosuli.hu

„Mert a Te sikered, a mi sikerünk is”

Szeretnél megtanulni magabiztosan és jól hegeszteni, hogy otthon meg tudd csinálni, amire szükséged van? Kattints ide >
hegesztő tanfolyam online

Neked ajánljuk még

'Fel a tetejéhez' gomb