HEGESZTŐ BLOG

Hegesztőpajzs, az elsődleges védelem.

Miért is nevezzük elsődleges védelemnek a hegesztés során a pajzsot? Azért, mert ez az egyetlen eszköz igazából, ami nélkül lehetetlen lenne kivitelezni a hegesztést. Egyetlen védőeszközt sem ajánlatos nélkülözni, de sokszor látunk olyant, hogy valaki megfelelő munkavédelmi öltözet nélkül, vagy esetleg védőkesztyű nélkül végzi ezt a feladatot. Meg lehet oldani ezek nélkül is hatalmas odafigyeléssel, de nagyon nem ajánlott, hiszen komoly sérüléseket okozhat a hegesztéssel járó igen magas hő, (1000 celsius fölötti) valamint a vele együtt járó igen erős ívfény, mely jelentős égési sérüléseket okoz.

Ezekkel szemben a hegesztöpajzs használata nélkülözhetetlen, hiszen az emberi szem még rövid ideig sem képes ellenállni, és elviselni az ívfény erősségét, és hatásait. Vannak, akik kisebb rögzítéseknél ezt nem veszik figyelembe, és gyorsan megpöttyölnek, megheftelnek valamit, de pár óra múlva érezni fogják a nagyon kellemetlen hatását annak. Amikor valaki segédkezik egy hegesztés során, és nem visel védőfelszerelést, csak oldalra fordítva a fejét nézegeti a környezetet egy zárt műhelyben, legtöbb esetben a káros hatások az Ő szemében is jelentkeznek.

Ez általában egy nagyon agresszív kötőhártya gyulladást eredményez, ami komoly fájdalmakkal társul, és súlyosabb esetekben látáskárosodáshoz is vezet. Ezért ez az a védőeszközünk, ami nélkül nem szabad a legkisebb munkálatokat sem elkezdeni, mert visszafordíthatatlan károsodást is elszenvedhetünk. Amennyiben segédkezőként vagyunk jelen a folyamatnál, és nincs lehetőségünk hegesztőpajzs viselésére, nem elég elfordítani a fejünket, mindenképpen be kell csukni a szemünket.

Valamint különös figyelmet kell fordítani arra is, hogy olyan ruházatot viseljünk, melyek minél sűrűbb szövésű anyagokból készülnek, és megfelelően eltakarják a bőrfelületeket az ívfény elől, ezzel csökkentve minél jobban az ívfény által okozható égési sérülések lehetőségét. Sajnos nagyon sokan ezeket nem veszik komolyan, és órákkal később keserves szenvedések árán szembesülnek a fájdalmas hatások ártalmaival.

A hegesztés során visel pajzsunk nem csak a szemünket védi a káros sugárzásoktól, hanem egy jól kialakított pajzs választása esetén az egész arcunkat eltakarja a sugárzások elől. Természetesen léteznek olyan kialakításúak is, melyek akár önmagukban is, vagy egyéb kiegészítőkkel képesek védeni az egész nyakunk bőrfelületét is, így meggátolva az égési sérüléseket, illetve lehetővé teszik, hogy melegebb nyári napokon akár ne kelljen nyakat eltakaró védőfelszerelést külön, vagy öltözetet viselni az amúgy is nehezen viselhető hőségben. Tehát nem véletlenül tartjuk a pajzsot az elsődleges védelemnek.

MILYEN TÍPUSÚ HEGESZTŐPAJZSOK LÉTEZNEK?

Kétféle típust különböztetünk meg, a kézi használatú, és a fejre szerelhető, úgynevezett fejpajzs, az ív hegesztés területén.  A nevükből adódóan következtethetünk a felhasználási módjukra, nézzük részletesebben az előnyöket, és a hátrányokat mindkettőnél. Természetesen a hegesztés szempontjából mindkettő azonos értékű védelmet nyújt a szemeknek, hiszen kimondottan e célra tervezték őket. E két típus között is megkülönböztetünk fix fényvédő erősségűeket, vagy állítható, automata fényvédelemmel rendelkező típusokat. Nézzük a különbségeket részletesebben.

KÉZI HASZNÁLATÚ HEGESZTÖPAJZS.

Eredetileg régen csak ezek a kézben fogható típusok léteztek. Egyik kezünkben egy hozzá szerelt markolat segítségével fogtuk, és tartottuk az arcunk elé a pajzsot, mely egy hosszabb kivitelű testbe szerelt fényvédő üveggel volt ellátva, és ez a hosszabb pajzs test tette lehetővé, hogy viszonylag kényelmesen tarthassuk magunk előtt, és pluszban a nyaki védelmet is biztosította az ívfény ellen. egyik kezünkben tarjuk a pajzsot, a másik kezünkkel tartjuk az elektródafogót, és hegesztünk. Megvannak a maga előnyei, és hátrányai egyaránt, melyekkel a későbbiekben foglalkozunk.

FEJRE SZERELHETŐ HEGESZTŐPAJZSOK, (FEJPAJZS)

Ennek a pajzs típusnak terveztek egy fejkosarat, melybe olyan kényelmi állítási lehetőségeket is gyártottak, amelyek lehetővé teszik, hogy minden fejkörméretre, és fejformára kényelmesen beállítható legyen, ezzel megkönnyítve, és kényelmesebbé téve a használatát. Ezt amikor beállítjuk a magunk megfelelő méretére, úgy kell felhelyezni egy kényelmes mozdulattal, mint egy sapkát. És pontosan ez a szerepe is, egy nyitott sapkát hoztak létre, melybe nem fülled be nyáron a fejünk.

Erre a sapkára, fejkosárra van felszerelve maga a védőpajzs forgó pántokkal, amik lehetővé teszik, hogy egy könnyed mozdulattal a pajzsot a fejünk fölé tudjuk hajtani, ami ott is marad egészen addig, amíg azt újra le nem hajtjuk a további hegesztéshez. Ezt a pajzsot azért találták ki, hogy mindkét kezünk szabad legyen hegesztés közben, hiszen vannak, akik csak kétkézzel fogva az elektródafogót tudnak hegeszteni. Ez nem baj, a hegesztők jelentős hányada így hegeszt. Mások ezt el sem tudják képzelni. Minden hegesztő más.

Mint mindennek, ennek is megvannak az előnyei, és csakúgy a hátrányai is, ezt mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy melyikkel kényelmesebb, vagy könnyebb dolgoznia. Mi azon a véleményen vagyunk, hogy egy kezdő hegesztőnek könnyebb a dolga, mert amelyikhez szoktatja magát az első pillanattól kezdve, az lesz a jó neki. De a későbbiekben taglalni fogjuk konkrétabban a hegesztőpajzsok ezen típusának a lehetséges előnyeit, és hátrányait is.

FIX FÉNYVÉDŐS HEGESZTŐPAJZS.

Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a pajzsunkban egyetlen darab, adott fényvédő erősségű szűrő üveget helyezhetünk csak be. Egy üveg fényszűrő erejét, képességét számokkal jelölik, általában ezek 7-től 13-mas számozásig érhetők el. (ezek a számok úgynevezett DIN erősséget szimbolizálnak) Ezek az üvegek minden körülmény között ugyanazt a szűrő, védő erősséget produkálják, soha nem változnak. A számozott DIN erősségük azért van, mert mindenkinek más fényérzékenységű szeme van, és mindenkinek meg kell találnia a számára megfelelőt.

Ezt csak tapasztalat útján tudja kiválasztana mindenki magának, hogy melyikben tudja látni legjobban a hegesztés folyamatait. Valamint ezekből nem elég egyet választani, mert majd idővel, ha többet hegeszt az ember, figyelembe kell venni a helyszínt is, valamint az időjárási viszonyokat is, hogy mikor, melyik erősségű lesz a kényelmes a szemünknek. Itt majd több befolyásoló tényező is szóba jöhet, például nem mindegy, hogy éjszaka, vagy nappal kell hegeszteni, felhős, vagy napsütéses közegben, és sorolhatnánk a tényezőket, amikkel foglalkozni kell. Természetesen ezeket is részletesebben taglalni fogjuk.

ÁLLÍTHATÓ ERŐSSÉGŰ, AUTOMATA HEGESZTŐPAJZSOK.

A hegesztő védőpajzsok fejlődésével együtt a fényvédő üvegek fejlesztésére is nagy figyelmet fordítottak az idők folyamán. Máig egészen addig jutott a fejlődés, hogy az szűrőüvegeket felváltották az elektronikus panelek nagy részben. Természetesen a hagyományos szűrőüvegek is megmaradtak, hiszen amint azt említettük, mindenkinek más a szeme, mást igényel, tehát vannak, akiknek a hagyományos technológia nyújtja a megoldást.

A hegesztőpanelek viszont lehetőséget nyújtanak arra, hogy egyetlen eszköz képes legyen arra, hogy képes legyen változtatni az összes szűrőtartományban az állítási lehetőséget, egyetlen kis állító potméter segítségével. Ezzel némileg kiváltva az időszakosan szükséges üvegcserét, ami azért nem 100 százalékosan igaz. De mindenképpen el kell ismernünk, hogy ezt egy hatalmas fejlődésnek tudhatjuk be a hegesztés szakterületén.

Valamint ha már elektronika panelt építettek, fejlesztettek, egy úttal további lehetőségeket, és kényelmi funkciókat is alkottak benne. De szintén ne felejtsük el, ami az egyik embernek kényelmi funkció, az a másik embernek bosszantó, kényelmetlen, és felesleges dolog is lehet. Mindenesetre érdemes kipróbálni mindegyik megoldást, mert a lehetőségek többszínűsége teszi lehetővé, hogy kiválaszthassuk a számunkra tökéletes megoldást. Az automata panelek részletes ismertetésével, és funkcióinak bemutatásával a későbbiekben teljeskörű útmutatást adunk, hogy a választás minél közelebb álljon hozzád is.

MITŐL MINŐSÜL JÓNAK EGY HEGESZTOPAJZS?

Amikor pajzsot kell választanunk, nagyon sokrétű falhasználási lehetőséget kell figyelembe venni. Nagyjából be kell határolnunk olyan paramétereket, amik nagy mértékben jellemzőek lesznek a munkálatainkra, a körülményeinkre, sőt még a saját felhasználási szokásainkat is figyelemebe kell vennünk. Sokszor az is számottevő minősítés lehet, hogy valaki bal, vagy jobbkezes, bár most ez egy kicsit abszurdnak hangzik, de valós. És azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy elektróda hegesztést, vagy más jellegű hegesztő használatához kívánjuk e használni.

Nagy mértékben befolyásolják más tényezők is, hogy mitől minősül igazából jónak egy hegesztőpajzs. Talán a legjellemzőbb tulajdonságok közé tartoznak olyan dolgok, mint például a számunkra legoptimálisabb használhatóság kényelmi szempontból. Ha nem érezzük jól magunkat egy védőfelszerelésben, az alkotásunkra sem tudunk kellő élvezettel odafigyelni. Fontos lehet a védelmi zóna mérete, hogy mekkora területet takar ki az ívfény elől, hogy minél kevesebb, kényelmetlen ruházatot kelljen viselnünk hegesztés közben.

Szempont lehet a védőeszköz anyaga, hogy mennyire merev, vagy épp rugalmas alapanyagok felhasználásával készült, hogy miként tud illeszkedni az adottságainkhoz. Van, akinek az is fontos, hogy mennyire kopásálló, karcmentes, vagy épp sérülékeny ha sokszor kell letenni és felvenni egy szép mintázatú darabot. Ugyanide sorolhatjuk a szűrőüveg, vagy épp az elektronikus panel beillesztési kialakítását, hogy elejtéskor, vagy egy lendületesebb lerakáskor könnyen sérülhet, vagy mélyen van beültetve, és nagyon csekély a sérülésének esély.

És még sorolhatnánk rengeteg dolgot emberi igények alapján, hogy milyen gyártási követelmények merülhetnének még fel egy hegesztöpajzs minősítése során. De igazából erre a kérdése az lehetne csak a jó válasz, hogy mindenkinek a saját igényeihez mérten választott védőeszköz nevezhető igazán jó eszköznek, amennyiben az munkavédelmi szempontból védelmet nyújt minden követelménnyel szemben. De mindezek mellet elkészítünk egy olyan listát, amelyek a sok évi tapasztalatok alapján felmerültek, mint legfontosabb tényezők, hogy mit kell figyelembe venned első sorban ahhoz, hogy egy igazán jó eszközt választhass magadnak. A többi majd rajtad múlik.

HONNAN FOGOM TUDNI KEZDŐKÉNT, HOGY NEKEM MELYIK HEGESZTŐPAJZS LESZ AZ IDEÁLIS?

Első sorban azt tudjuk javasolni, hogy tanuld meg, de inkább írj egy listát a tanultak alapján majd arról, hogy egy pajzsnak milyen feltételeknek kell megfelelnie, mert azt mindenképp számításba kell venni a választásnál. Ebből nem szabad engedni, a saját egészségügyi érdeked. Utána jöhetnek az emberi egyéni igények, amit neked kell érezni, hogy kényelmes legyen számodra, kézre álljon ha bal, vagy jobb kezes vagy, és nagyon fontos tud lenni sok embernek, hogy megfeleljen az ízlésének. Hogy esztétikus legyen, szívesen vedd fel, szívesen viseld alkotás közben, vagy épp a tükör előtt. 😊 Mert amiben jól érzed magad, az nagy mértékben befolyásolja a vele eltöltött időd minőségét is.

Nagyon sok apró részlet rejlik egy pajzs kiválasztása során, amelyeket nem kell pénzben mérnünk szerencsére, viszont nagy mértékben meghatározzák a felhasználási tényezőket. Nem mindegy hogy milyen plusz komfort funkciókat érhetünk el egy védőeszköznél, ami bizony nagyon fontos lehet. Ha ezek a komfort tényezők még plusz védelmet is tudnak biztosítani bármilyen behatás ellen, akkor nagyon sok pluszt nyújthat számodra a munkád során. Számtalan dolog van amikre nem is gondolnál, de amikor majd olvasol róluk, és megtanulod azokat, akkor fogsz a homlokodhoz kapni, hogy: tééényleg!

Például egy rosszul megválasztott automata hegesztőpajzs fejkosara akár 10-15 perc használata után már képes komoly fejfájást okozni, ha nem lehet jól beállítani, és nem jó helyen fog. Vagy például egy ívfény visszatükröződés a belső üvegen nagyon kellemetlen tud lenni, és után 15-20 percig is meg kell állnod pihentetni a szemed, mire újra varratlátásod lesz. És még sok ilyen apróságot fogunk később felsorolni, amiknek bizony nagy hasznát látod majd, hiszen rögtön az első választásod jó lehet.

HOGY KELL JÓL BEÁLLÍTANI A HEGESZTÖPAJZSOT?

A hegesztőpajzs funkcionális beállítása mindenkinek egyéni, amennyiben állítható paneles kivitelt választ. A fix fényszűrősnél az üveg/üvegek megválasztása meríti ki a beállítás fogalmát. A szemünk fényérzékenységét kell jól felmérnünk, ezt csak a gyakorlatban tudjuk megtenni. Érdemes először a hegesztőgépek beállításait ismernünk, hogy a megfelelő paraméterek beállítási fokozata fölé állítsuk kicsivel, hogy valamivel nagyobb ívfényt produkáljon. Itt egy vastagabb anyagon kell ívgyújtást létrehoznunk, ami segítségünkre lesz.

Ebben a fénytartományban kell a legerősebbtől visszafelé haladva beállítanunk a szűrő erősségét, a szemünk fényérzékenységéhez mérten apránként. Mindenkinek egyéni érzékelése lesz arra, hogy hol látja már jól az ívfény alatt a keletkező varrat kezdeményt, és meddig tart ez úgy, ahol még a szűrő csökkentése nem bántja a tisztán látást. Hogy pontosan mit kell látni ebben az állapotban a pajzsodon keresztül, azt csakis a videós illusztrációból tudhatod pontosan meg. Ezt szavakkal leírni lehetetlen, ehhez mindenképpen kell egy referencia érték/látvány, ami ezt számodra pontosan meghatározza.

Ezt a referencia értéket/látványt, videót megtalálhatod a weboldalunk leckéi között, melyet a  hegesztosuli.hu  weboldalon érhetsz el. A hegesztopajzs beállítása a legfontosabb dolog a hegesztés során, mert ez az egyetlen olyan tényező van, amely nélkül nem érheted el a megfelelő biztonságot, és akár látáskárosodást is okozhat. Minden más beállítás a sikeres hegesztést befolyásolja, ez viszont az egészséged védelméért felelős! Egy jól beállított pajzs már fél siker, mivel tisztán láthatod a hegesztés folyamatát.

KELL E KARBANTARTANI EGY HEGESZTÖPAJZSOT?

Mint minden használati tárgyunk, természetesen ez is megkíván némi karbantartás. Az egyik ami gyakoriságot követel, hogy a hegesztés során keletkező gázok porrészecskéi lerakódnak a pajzson vastagon. Ezeket illik gyakran letakarítani róla, mert nem épp hasznos a szervezet számára, ha kézzel megfogjuk, és utána véletlenül a szemünkhöz, vagy a szánkhoz nyúlunk.

Ezenkívül vannak bizonyos fogyó részei is a pajzsnak, ami a könnyebb, és kényelmesebb munkavégzéshez járulnak hozzá, ezeket időszakosan, elhasználódástól függően cserélni kell. Szerencsére ezek elég ritka ciklusok, otthoni célú felhasználás során, ha megvigyázzuk őket, 2-3 akár 4 éveket is kibírnak. És ami még előnyükre váljon, viszonylag csekély összegekbe kerülnek.

HOGYAN KELL KEZELNI EGY HEGESZTŐPAJZSOT?

Tulajdonképpen külön kezelési szabályok nincsenek, mint kőbevésett törvények. Mivel ezek műanyagokból készülnek, törékenyek tudnak lenni, karcolódnak, ha húzgálva, dobálva vannak felületeken kikopnak, át is lyukadnak. A dobálás, vagy leesés árthat az automata panelnek, hisz az elektronika is tud lenni érzékeny. Szerencsére elég strapabírók, de nem ez a mérvadó.

Forró felületekre nem illik letenni őket, szintén a műanyagoknak köszönhetően elolvadhatnak, nagyobb hő mellett ki is gyulladhatnak. Az automata hegeszöpajzs nem szereti az esőt, ezért erre figyelni kell, nem szabad kint felejteni, az elektronika szintén elromolhat. A hegesztőüveg külső, és belső felületét soha nem tapogatjuk/fogjuk meg puszta kézzel, vagy zsíros, olajos dolgokkal, fokozottan lerakódnak a szennyeződések rajta, gátolja a tisztán látást nagy mértékben. Letörlésüknél karcolódnak, idő előtt cserélni kell. Igazából azt mondanánk, használd, és kezeld úgy, mintha a legkedvesebb társad lenne.

HOL VÁSÁROLJAK HEGESZTŐPAJZSOT?

Csakis olyan hegesztéstechnikai szaküzletben, ahol „végeláthatatlan” kínálat van. Bármilyen hegesztéssel foglalkozó boltban lehet ilyen védőeszközöket vásárolni, de ahol nincs megfelelő választék, nem biztos hogy köztük lesz a számodra megfelelő. És hiába viszed magaddal a jól összeállított kis listádat, hogy számodra mik a legfontosabb tényezők, ők eladni akarnak, és rá fognak beszélni egy kevésbé megfelelő pajzsra, amiben az alkotás közel sem biztos, hogy élményeket fognak nyújtani számodra később.

Mérd fel az eladó tudását a listád alapján, hogy biztosan tudhasd, hogy a segítségedre lehet. Tegyél fel több beállítással kapcsolatos kérdést a listád, és a tanultak alapján, és figyeld meg, hogy folyékonyan meg tuja e hitelesen válaszolni a kérdéseidet, vagy esetleg csak hozzávetőlegesen beszél általános dolgokról, esetleg a számítógéphez kell folyamodnia az információkért, vagy a csomagoláson keresi ő is a válaszokat. Ez árulkodhat arról, hogy szakmailag, érdemben tud e segíteni neked, vagy csak el akar adni valamit.

Mindenképpen tanuld meg a legfontosabb dolgokat, hogy biztosan tudd, hogy miért mész vásárolni, és hogy a lehetséges dolgokat ki tudd próbálni már ott a boltban. Ha felkészületlenül mész vásárolni, csak vásárolni fogsz valamit. Ha felkészülten indulsz el, akkor minden lehetséges paramétert ki fogsz próbálni, amit hegesztés nélkül lehetséges, és lesz egy olyan pajzsod, ami nagy valószínűséggel évtizedekig a társad lesz alkotásaid során.

HOL SZEREZZEM BE AZ ÖSSZES MEGFELELŐ INFORMÁCIÓT, HOGY BIZTOSAN JÓ HEGESZTŐPAJZSOT VÁSÁROLJAK MAGAMNAK?

Nagyon sok helyen találunk már információkat a mai világban, főleg a fejlődő online szférában, de szaküzletek segítségét is kérhetjük megfelelő információk reményében. Ugyan konkrétan nem tudhatjuk, hogy az adott személyzet milyen szintű szakmai tudással rendelkezik, és mennyire képes a legjobb segítségünkre lenni, de mi minden információt a rendelkezésedre tudunk bocsájtani, hogy ne kelljen sok helyről, sok időt ráfordítva összegyűjtened azokat.  Ezen információk teljességét megtalálhatod a weboldalunkon:

hegesztosuli.hu

és mellette leckékre bontva egy teljes tudástár birtokába is juthatsz sikereid érdekében.

Szeretnél megtanulni magabiztosan és jól hegeszteni, hogy otthon meg tudd csinálni, amire szükséged van? Kattints ide >
hegesztő tanfolyam online

Neked ajánljuk még

'Fel a tetejéhez' gomb