HEGESZTŐ BLOG

Az elektróda a legjobb otthoni használatra?

Az elektróda, mint hegesztő hozaganyag szerepel szinte minden hegesztési eljárásban. Létezik fogyó elektróda, huzal, bevont, porbeles, sőt nevezik pálcának, vagy drótnak is egyeseket népies kifejezésekben. De a szakirányú kifejezésekben ezeket elektródáknak, vagy hegesztő hozaganyagoknak nevezzük.

Az ívhegesztő elektródák nagyon széles körben kínálnak megoldásokat, lehetőségeket mind hegesztési eljárások terén, mind hegesztendő anyagok típusai terén, valamint adott hegesztendő anyagokon belül sokféle összetételük szerint. Ezek a hegesztési hozaganyagok szinte a legkisebb részletekig optimalizálhatóak a hegesztendő munkadarabok összetételével. Ezért is léteznek olyan megszámlálhatatlanul sok típusaik.

Felmerül tehát a kérdés, ha annyira sokféle változata létezik, akkor egy laikus felhasználó mi alapján tudja megállapítani, hogy mire is lesz szüksége adott munka elvégzése során. Egy kezdő, vagy kevésbé rutinos hegeszteni szándékozó ember mi alapján választhat? A hegesztő hozaganyagok számára létezik egy kódex, HEGESZTÉSI FOGYÓANYAGOK nevezetű könyv, amely tartalmazza az összes létező hegesztő hozaganyag típusait. Jobb hegesztéstechnikai szaküzletekben ezek jelen vannak, és nagy segítséget nyújtanak azoknak, akik adott anyagokhoz keresnek ívhegesztő pálcákat.

Viszont otthoni célú hegesztésnél ettől sokkal kedvezőbb a helyzetünk, mert viszonylag kevés típusok közül kell választanunk. Nem kell hozzá különös szakirányú végzettség, viszonylag kevés tanulás után már rutinosan fogjuk tudni, hogy milyen munkálatokhoz, mely elektróda típusokat kell használnunk. Otthoni, hobbi célú felhasználások alkalmával nem kell különleges összetételű ívhegesztő elektródák garmadát átnyálaznunk, elég lesz megtanulnunk néhány általános felhasználású fogyóanyag típusait, és jellemző tulajdonságait.

MILYEN ELEKTRÓDÁT VÁLASSZAK OTTHONI HASZNÁLATRA?

A hobbi célú, másnéven otthoni hegesztések során a legmegfelelőbb általános célú választás, a bevont elektróda lehet. Széleskörű felhasználási lehetőségeket kínál, akár anyag típusok, akár anyag vastagságok terén. Természetesen ezeknek a lehetőségei is korlátozottak, de a szélsőségek nem jellemzőek az otthoni hegeszteni valók során.  Mindenképpen előnyére szolgál ezen területen a könnyű kezelhetősége, és az a tény, hogy akár kis mennyiségben is elérhető, másfajta elektródákkal szemben.

Otthoni tevékenységeink során nem tömeggyártásban gondolkodunk, és ebből adódóan nagy előnyt jelenthet, hogy sokkal kisebb kiszereléseket is lehet vásárolni, egyes szaküzletekben akár szálanként is megvásárolhatjuk azokat. Aki csak néha javítani szeretne valamit, egy eltört kapu zsanért, egy lakat pántot, vagy hasonló kisebb feladatokra használja, annak nem kell nagy kiszerelést megvásárolnia, amit akár egy évtizedig is tárolnia kellene, számolva a hegesztőpálca használhatatlanná válásával. Hiszen ezek az elektródák hajlamosak a nem megfelelő tárolás hatására tönkre menni, használhatatlanná válnak.

MIRE HASZNÁLHATÓK EZEK AZ ELEKTRÓDÁK?

Tulajdon képen majdnem bármire. Ötvözeteiket tekintve rengeteg megoldásokat nyújtanak, bár vannak kivételek. De többnyire szinte minden igényt kielégítően használhatjuk őket. Ezeket a hozaganyagokat sokféle méretben gyártják, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a hétköznapi használatban lévő használati dolgainkat tulajdonképpen javíthatjuk, vagy akár le is gyárthatjuk velük. A mindennapjaink során felmerülő tárgyaink, berendezéseink
2-4 mm vastagságban készülnek túlnyomó részben, ezeket a méreteket kényelmesen tudjuk megoldani vele. Mondhatnánk, ezek a legideálisabb méretek a hobbi kategóriában.

Vastagabb anyagok hegesztése során is sok lehetőséget nyújtanak, de azoknak a hegesztőgép igénye is jelentősen változik. Sok esetben viszont találkozhatunk vékonyabb anyagokkal is, mint például egy autónak a kipufogó rendszere. Ezek már olyan vékonyságú fémekből készülnek, amikhez megfelelően vékony elektródákat nem gyártanak. De nem kell elvetni a javítás lehetőségét, hiszen vannak megközelítő vékonyságban bevont elektródák, és ha jelentősebb ügyességre képezzük magunkat, ezeket a feladatokat is megoldhatjuk, bizonyos kisebb trükkökkel a hegesztés területén.

Viszont a meglehetősen vékony lemezekre, fémekre nem ez a hegesztési eljárás a megfelelő választás, mint például az autó karosszériájának a javítása. Bár el kell ismernünk, tudunk számos olyan esetről, hogy ezt is megoldották ezzel a hegesztési eljárással. Tehát nem zárhatjuk ki a lehetőségét, viszont ehhez már jelentős tudás birtokában kell lennünk. Mint tudjuk, gyakorlat teszi a mestert, tehát soha ne add fel, mert talán épp Te leszel a következő, aki ezen tudás birtokosa lesz.

HOL HASZNÁLJUK AZ ELEKTRÓDÁT?

Ez a hegesztési eljárás kevésbé kényes a többihez képest. Igazából jogosan mondhatjuk róla, hogy bárhol, bármilyen körülmények között alkalmazható. Kevésbé befolyásolják az időjárási tényezők, ezért nagy hatékonysággal használható kültéri munkálatoknál, mérsékelt szélviszonyok között is. A nedves felületeken is jól alkalmazható, de a kimondottan vastagabb vízréteget nem tolerálja, és esős időben sem ajánlatos a használata.

A hegesztő pálca vékony kivitelezése miatt kimondottan keskeny résekben, repedésekben  is tudjuk alkalmazni a többi eljárással szemben, viszont ott az előmunkálatok megoldása meglehetősen nehézkes.

MILYEN ANYAGOK HEGESZTHETŐK ELEKTRÓDÁVAL?

Szinte az összes vas, és acél típushoz, valamint az alumíniumok legtöbb típusához találhatunk megfelelő minőségű bevonatos ívhegesztő elektródát. Ami különlegességnek számít, hogy víz alatti hegesztésekhez is megtalálhatóak extrém minőségekben, nagyon ritka kivitel.

MILYEN POZÍCIÓ HEGESZTÉSRE ALKALMAS A BEVONT ELEKTRÓDA?

Vannak általános felhasználásra gyártott elektródák, amik vízszintes pozíciókban a leghatékonyabbak, de igazából minden pozíciót viszonylag jól hegesztenek. És vannak általános célokra gyártott elektródák, kimondottan pozíció hegesztésekre gyártva, melyeken jelölve vannak, hogy mely pozíciókhoz vannak leginkább optimalizálva. Ezeket akkor válasszuk, ha különösen erős tartásra van szükség valahol. Ezeknél az elektródáknál kimondottan ajánlott a megfelelő gyártótól beszerezni az elektródát. Minden gyártó palettáján megtalálhatóak, de nem mindegyik megvásárlása ajánlott.

MIK AZ ELEKTRÓDA ELŐNYEI?

Az elektróda kifejezett előnyökkel büszkélkedhet nehezen elérhető hegesztési helyeken, vékonyan húzódó, keskeny, mély illesztések mentén. Előnyei mellet szól, hogy kevésbé érzékeny az időjárási viszonyokra, különösen a szabadtéri hegesztéseket figyelembe véve. Valamint nem utolsó szempont, hogy kis kiszerelésekben is elérhető, egyes helyeken akár szálanként kimérve is megvásárolhatók. Ennek akkor tulajdonítunk jelentőséget, ha valahova magasba kell felmászni a felszereléssel a munkavégzéshez, és nem kell magunkkal cipelnünk egy nagyobb tömegű kiszerelést.

VANNAK E AZ ELKETRÓDÁS HEGESZTÉSNEK HÁTRÁNYAI?

Igen, az elektródának is vannak olyan tulajdonságai, amiket hátrányokként tartunk számon, melyek legfőképpen a tárolásukkal vannak kapcsolatban, valamint a szállítási, kezelési tényezőkre vezethetők vissza. Viszont ezek a hátrányok könnyedén kiküszöbölhetők megfelelő odafigyelés mellett, és az ide vonatkozó tárolási, és kezelési szabályok betartásával elenyészőre minimalizálható. Érdemes megtanulni ezeket a szabályokat, mert mindenki számára könnyedén betarthatók, egy kis figyelmesség mellett.

Vannak még csekély számban gyártásból eredő hibák is, amiket könnyedén lehet ellenőrizni a vásárlás során, és ha elég figyelmesek vagyunk, időben észrevesszük azokat, még a boltból való távozás előtt fel tudjuk rá hívni a kereskedő figyelmét, és kicseréltethetjük megfelelő minőségűre, állapotúra.

MEDDIG LEHET FELHASZNÁLNI AZ ELEKTRÓDÁT?

A hegesztőelektróda gyakorlatilag a megfelelő tárolás, és kezelés mellett korlátlan ideig használható. Itt a megfelelő tároláson, és kezelésen van a hangsúly, amit nagyon kevesen szoktak betartani. Ha megóvjuk a károsító környezeti hatásoktól ezeket, akkor tulajdonképpen nincs amitől romoljon. Jelen esetben is van a birtokunkban olyan bevonatos elektróda, ami évtizedek óta várja a felhasználását. Ezek nem általános elektródák, olyan összetétellel rendelkeznek, amiket nagyon ritkán használunk.

De az időtállóságuk független az összetételüktől, ezért biztosan mondhatjuk, hogy a megfelelő tárolás, és kezelés mellett nagy mértékben időt állók tudnak lenni. Tehát konkrétan kijelenthetjük, hogy szinte korlátlan idejű a felhasználhatóságuk. De ettől függetlenül azért azt szoktuk javasolni, hogy meg kell próbálni annyit vásárolni mindig, amennyi a célunknak épp megfelelő mennyiség lehet, talán egy kicsivel többet. Utána az új feladatunkhoz lehet venni újra friss gyártású terméket, és akkor nem kell különösebb odafigyelést fordítani egy megmaradt jelentősebb mennyiségű, és értékű kezelésére, tárolására.

HOL VEGYEM MEG AZ ELEKTRÓDÁT, MIRE FIGYELJEK A VÁSÁRLÁS SORÁN?

Az ívhegesztő pálcák szinte minden barkács áruházban is megtalálhatóak. Szintén meg lehet találni ezeket a nagyobb műszaki áruházakban, épületgépészeti áruházakban, még a bevásárló központok műszaki osztályain is. Majdnem mondhatnánk, hogy még a péknél is ez terem. Mi mégis azt javasoljuk, hogy ezt a terméket csakis hegesztéstechnikai szakboltok felkeresésével szerezd be! Talán egy picivel drágább lesz, de sokkal megbízhatóbb minőségben fogod megkapni.

A szakirányú boltok, kereskedők sokkal kevesebb féle termékkel foglalkoznak, nagyobb rálátásuk van a kezelésükkel kapcsolatos szabályokra, és nagy valószínűséggel sokkal jobban be is tartják azokat. A hegesztő pálca egy viszonylag érzékeny termék, ami nem megfelelő kezekben, nem megfelelő bánásmód mellet nagy mértékben károsodhat. Ha ezt a károsodást nem fedezed fel időben, vagy olyan mértékű, hogy tapasztalatok hiányában észre sem veszed, akkor a hegesztés akár büntetés is lehet.

Nem fogod érzékelni, hogy a hegeszto elektroda károsodása miatt nem tudsz boldogulni vele, és abban a tudatban fog elmenni a kedved tőle, hogy a te hibádból eredően nem működik a gyakorlás, vagy már épp a javítás, esetleg gyártás. És épp ezért javasoljuk azokon a helyeken megvásárolni ezeket, ahol célirányosan ezekkel foglalkoznak, mert ők a sok évi tapasztalattal sokkal jobban tudják a kezelési tudnivalókat.

Ettől függetlenül a vásárlás során kellő figyelmet kell fordítani a termékre, és a csomagolására, mert nagyon árulkodó jeleket lehet észrevenni, amennyiben mégis olyan szaküzletbe tévedtünk be, ahol nem kellő odafigyeléssel foglalkoznak az ilyen jellegű árukkal. És mint tudjuk, a pénztártól való távozás után a reklamáció erejét veszti. Ez különösen igaz az ívhegesztő elektródák sokaságára, mert ahogy a boltból kimentél vele, már nem fogod tudni bebizonyítani, hogy a károsodásokat nem Te okoztad egy óvatlan mozdulattal. És éppen ezért kell nagyon megtanulni, hogy milyen tényezőkre kell különös figyelmet fordítani a vásárlás során, hogy még ott az üzletben, távozás előtt elejét vegyük a problémáknak.

HA MINDENRE ODAFIGYELTEM, DE A FELHASZNÁLÁS SORÁN
MÉGSEM TUDOM HASZNÁLNI AZ ELEKRTÓDÁT, HOGYAN TUDOM MEG, HOGY VELEM, VAGY AZ ELEKTRÓDÁVAL VAN A BAJ?

Ha úgy érzed, hogy tényleg mindent megtanultál a témával kapcsolatban, esetleg még egy listát is készítettél hogy semmit ne felejts el, és úgy gondolod hogy mindent kellően ellenőriztél is, és mégsem megy a hegesztés, akkor első sorban az otthoni körülményeket is vizsgáld, vagy vizsgáltasd meg jól. Nem egyszer találkoztunk olyan jelenséggel, hogy az elektromos hálózatban volt hiba, ami nem engedte megfelelően működni a hegesztő berendezést.

Ha a hálózati hiba lehetőségét is kizártad, akkor bizony kell keresni egy nagy figyelemmel és tudással bíró szakembert, akihez elviszed a kis felszerelésedet, és érdemes kipróbáltatni vele, hogy kizárd a felszerelésed, géped hibáját is. És ott nem csak a gépedről, hanem az elektródádról is látni fogsz egy képet, hogy valóban rendben vannak e.  Összegezve, mindig az legyen az első gondolatod, hogy valahol a rendszerben van a hiba, és azt kell megtalálni.

Csak a legutolsó esetben merüljön fel az a kérdés, hogy talán veled van a hiba. Ez nagyon fontos!  Minden létező technikai probléma lehetőségét ki kell zárni, csakis abban az esetben tudhatod meg, hogy esetleg valamit rosszul csináltál.  Ha nem ezt hagyod legutoljára, és elhiteted magaddal egy pillanatra is, hogy benned van a hiba, közben valahonnan máshonnan ered a probléma gyökere, talán egy egész életre elveszed magadtól a lehetőséget, hogy ez az alkotás élménye a Tiéd lehessen. Ez a legfontosabb!

De ezeket a lépéseket mindig csakis akkor tedd meg, ha már úgy érzed, hogy mindent megtanultál, hiszen nem az lesz a célod, hogy mások megoldják helyetted a feladataidat, hanem az, hogy a Tiéd legyen a tudás, és idővel Te legyél az, aki segíthet megkeresni másoknak, hogy hol lehet a hiba. Hiszen a tudásért olvasol most itt is, és nem azért, hogy megoldjuk helyetted a feladataidat.

MIVEL LEHET LEHEGESZTENI AZ ELEKTRÓDÁKAT?

Az elektródák többségét le lehet hegeszteni a régimódi dinamókkal, a trafókkal, és az inverteres hegesztő berendezésekkel egyaránt. Természetesen ebben a modernizált világban nagyon előtérbe kerültek az inverteres technológiák, amelyek sok előnnyel rendelkeznek a korábbi hegesztő berendezésekkel szemben. De itt is megvan a technika árny oldala, és ha nem ismerjük ezeket, akkor könnyedén beleesünk abba a hibába, hogy megvásárolunk egy számunkra szuper hegesztő berendezést, és mégsem tudunk eredményeket produkálni vele.

A környezetünk nagy mértékben befolyásolhatja a hegesztésünk paramétereit, amikről a gyártók nem szívesen beszélnek. Tudjuk, hogy alap esetben valóban tökéletesek ezek az inverteres technológiák, de kis esetben ugyan, de meg is keseríthetik életünk azon részét, ahol alkotásra adjuk a fejünket, és valamiért nem sikerül. Az ördög mindig a részletekben rejlik, és ezért érdemes minden információt beszereznünk, hogy ne vezesse félre a képességünket egy számításba nem vett tényező.

Legtöbb esetben tökéletes az inverteres hegesztőgép, de nem árt tisztában lenni azzal e ténnyel is, hogy vannak paraméterek, és vannak felhasználási területek, illetve szokások, ahol jobb választás lehet egy trafós technológia. Nem szabad elvetni ennek a technikának a pozitív oldalait, hiszen akár ezen is múlhat a sikerélmény, vagy akár a  kudarc. Nem szabad mindenáron a trendek, vagy a fejlődés után menni, vannak helyzetek, amikor meg kell maradni a jól bevált hegesztő módszerek mellett.

MILYEN FELSZERELÉSRE LESZ SZÜKSÉGEM A BEVONT ELEKTRÓDÁS ÍVHEGESZTÉS SORÁN?

Ha mindent megfontoltan számításba veszel, szükséged lesz egy jól megválasztott fogyóelektródás hegesztőgépre. Mivel ez nagy hővel, és szikrákkal jár együtt, ezért szükség lesz megfelelő munkavédelmi felszerelésekre is, amik meggátolják, hogy bármilyen sérülést okozhass magadon a feladataid során. Például megfelelő kesztyű, lábbeli, egy jobban hőtűrő ruházat, és egyéb felszerelések…  És mivel a hegesztés során egy igen erős ívfény keletkezik, gondolnod kell a szemed védelmére is, ezért egy optimálisan megválasztott hegesztőpajzs beszerzése is erősen javasolt. Ezeknél nem kell nagy dolgokra gondolni, nem célszerű a legdrágább ipari felszerelések között kutatni. Ha már tisztában vagy vele, hogy milyen céllal szeretnéd a hegesztést elsajátítani, látni fogod, hogy nem a drága felszerelések között kell keresned a megfelelőt.

Valamint szükség lesz különböző segéd eszközökre, amelyek a munkálatok során kelleni fognak, de ezek egy részét biztosan megtalálod a saját eszközeid között is, mint például kalapács, fogó, drótkefe, stb…  És lesznek olyan kellékek is, amiket Te magad tudsz legyártani is, megalapozva ezekkel az első sikerélményeidet.

HOL KAPOK KONKRÉT, MEGBÍZHATÓS SEGÍTSÉGET AHOZ, HOGY MAGABIZTOSAN TUDJAK VÁLASZTANI, ÉS VÁSÁROLNI ELEKTRÓDÁT A FELADATAIMHOZ?

Nagyon sok lehetőség áll a mai fejlett világban az információk tetemes megszerzésére, hiszen az internet is rendelkezésünkre áll, valamint telefonon is elérhetjük már bármelyik szaküzletet, hogy kérdéseket tegyünk fel, valószínűleg mindenhol szívesen segíteni fognak. Rengeteg ismerősre teszünk szert a közösségi oldalaknak köszönhetően, akik között szintén lehetnek többen, akik már birtokában vannak egyes információknak.

Viszont hogy ki mennyire van a teljes tudás birtokában, azt csak akkor fogod tudni felmérni, ha már Te magad birtoklod a teljes imformáció halmazt. De addig is magas szintű segítséget tudunk nyújtani számodra, hogy ne kelljen sok helyről, bizonytalan információk közül válogatnod, ezét is alkottuk meg a Te számodra is a hegesztosuli.hu weboldalunkat, ahol mindent összegyűjtve, kategóriánként tanulhatsz meg a saját tempódban.

A komplett információ, és tudástár mellet ugyanezen a weboldalon leckékre bontva, végig vezetünk a hegesztés tanulásában, szinte végig a kezedet fogva. Érthetően, szakzsargon nélkül, a kezdeti lépésektől egészen a sikerélményedig mindent megtalálsz képekkel, videókkal illusztrálva, és még a sok kezdő tanulónk által feltett kérdésekből is van egy gyűjteményünk, amiket megválaszolva további információkhoz juthatsz.

Ezeken felül természetesen van lehetőség még újabb kérdéseket feltenni, ha valami nem teljesen érthető számodra, de az utóbbi években már az a tapasztalat, hogy annyi kérdéssel és válasszal bővült a tananyag, hogy a saját kérdéseidet is valószínűleg megtalálhatod köztük, természetesen válaszokkal. Amennyiben kedvet kaptál egy ilyen összeszedett tanulási lehetőségre, és szívesen kipróbálnád magad, szívesen látunk csapatunkban.

hegesztosuli.hu

„hisz a tudás egy örök érték marad”

Szeretnél megtanulni magabiztosan és jól hegeszteni, hogy otthon meg tudd csinálni, amire szükséged van? Kattints ide >
hegesztő tanfolyam online

Neked ajánljuk még

'Fel a tetejéhez' gomb